Acasă Despre noi Eco-responsabilitate
Eco-responsabilitate

Emisiile globale de gaze cu efect de sera au crescut in ultimii ani la niveluri fara precedent, in ciuda eforturilor globale de reducere a acestora. Ultimul Raport ONU privind schimbarile climatice releva faptul ca emisiile acestor gaze nocive datorate activitatii umane sunt de vina pentru încalzirea globala, care a crescut mai rapid între 2000 si 2010 decât in oricare din cele trei decenii anterioare.

Inversarea acestei tendinte este o datorie morala a tuturor oamenilor si este motivul pentru care Concelex se angajeaza sa calculeze si sa compenseze emisiile anuale.

Concelex genereaza emisii de CO2 prin consumul de energie, transportul angajatilor, zborurile cu avionul si sejururi de hotel. Compania a ales sa compenseze aceste emisii prin investirea într-un numar echivalent de tone de credite de carbon generate de un proiect care genereaza energie curata din captarea si arderea gazelor de depozit.

Masurarea amprentei sale si compensarea emisiilor inevitabile de gaze cu efect de sera (GES), este o componenta cheie a strategiei de sustenabilitate a  companiei noastre. Strategie zero emisii de carbon a fost implementata în România cu ajutorul Blue Panet si Carbon Expert, parteneri oficiali Allcot pentru Europa de Est.


Proiectul de mediu ales

Compensarea emisiilor de CO2 se bazeaza pe contributia voluntara, cu o suma de bani, proportionala cu tonele de CO2 emise, care nu au putut fi reduse prin alte mijloace. In mod specific, banii sunt folositi pentru a cumpara credite de carbon, fiecare dintre ele fiind echivalent cu o tona de CO2 emisa. Aceasta contributie economica este dedicata proiectelor în tarile în curs de dezvoltare. Concelex a ales un proiect care consta în reutilizarea energiei biogazului dintr-un depozit de deseuri si este certificata de catre organizatia Verified Carbon Standard.

Mai exact, proiectul consta in colectarea, transportul si sistemul de tratare pentru gazul de depozit si producerea de energie electrica pentru consumul propriu si incorporarea la reteaua nationala. Din moment ce constituentul major al gazelor de depozit este metan, care are un potential de incalzire globala (GWP) de 21 de ori mai mare decat CO2, proiectul va reduce degradarea atmosferei prin captarea si arderea componentei de metan a biogazului, pentru a genera electricitate curata si pentru a inlocui energia electrica generata din surse de combustibili fosili.

De asemenea, este important de mentionat faptul ca acest proiect nu numai ca genereaza beneficii de mediu, dar genereaza, de asemenea, bogatie în zona, intrucat au fost create locuri de munca pentru realizarea si dezvoltarea acestui proiect verde.